Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'artesania del sabó

En col·laboració amb l'Associació de Saboners Artesanals de Catalunya i l'Associació de l'Obrador de Saboners de Catalunya

Al segle XIX i la primera meitat del segle XX, Montgai era conegut per la gran fabricació de sabó que s'hi duia a terme.

Sala del Sabó 3.png

espaiador blanc.jpg

Segons la cultura popular, als habitants de Montgai se'ls diu "rosteros" perquè es dedicaven a rostar les morques (solera de les tenalles on guardaven l'oli), per dur-les a la fàbrica de sabó que hi havia a la població. Aquest ofici era conegut amb el nom de morcaire.

Fira del sabó 2.jpg

espaiador blanc.jpg

L'any 2009 a Montgai es va celebrar la primera fira dedicada exclusivament al sabó de casa, aquell que tradicionalment es feia amb olis i greixos usats i amb cendres. Net, la Fira del sabó i la cosmètica natural de Montgai se celebra cada any l'últim diumenge d'abril.

Més informació de Net, la Fira del sabó i la cosmètica natural de Montgai.

Fira del sabó 1.jpg

Fira del sabó 3.jpg

Fira del sabó 4.jpg

espaiador blanc.jpg

A més, per reivindicar la memòria de la tradició sabonera, es va habilitar la Sala del Sabó, un espai divulgatiu per conèixer d'una forma amena la història del sabó de Montgai.

Més informació de la Sala del Sabó de Montgai.

Sala del Sabó 1.jpg

Sala del Sabó 2.jpg

espaiador blanc.jpg

I per recuperar l'ofici artesanal de saboner i donar noves oportunitats de feina a les zones rurals, es va convertir l'antic consultori mèdic de Montgai en l'Obrador del Sabó de Montgai, un taller especialitzat on les persones associades de l'Associació d'Artesans Saboners de Catalunya i l'Associació de l'Obrador d'Artesans Saboners de Catalunya poden innovar i aprendre conjuntament l'ofici, a més d'incentivar la creació de projectes comunitaris que permetin un major arrelament d'aquest ofici en l'economia i les activitats socials locals.

Més informació de l'Obrador del Sabó de Montgai.

Més informació de l'Associació d'Artesans Saboners de Catalunya.

Més informació de l'Associació de l'Obrador d'Artesans Saboners de Catalunya.

2021.07.13 (1).JPG

espaiador blanc.jpg

L'any 2017, la Generalitat de Catalunya va declarar el sabó de Montgai com a nova Zona d'Ofici Singular a Catalunya. Més informació.

I el 2021 va arribar el reconeixement de Montgai com a Poble d'Ofici Singular del Sabó a Catalunya, en homenatge a les saboneres, els morcaires i les barrellaires.

2021.04.30 - cartells de poble d'ofici singular 3.jpg

espaiador blanc.jpg

L'any 2021 es va gravar un reportatge sobre el sabó artesanal de Montgai. El podeu veure aquí.

2021.07.13 (15).JPG

2021.07.13 (24).JPG

2021.07.13 (9).JPG