Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Agermanament amb Skaer

La cultura bretona és a Montgai

Montgai i Butsènit estan agermanats, des de l'any 2021, amb Skaer, una vila de la Bretanya francesa (França).

Com va sorgir l'agermanament

Montgai i Skaer aparentment tenen poques coses en comú, ja que els separen 1.100 km de distància. Però la Martina Lucas (filla de Skaer i actualment veïna de Montgai) i l'afany de Lo Carreró de Montgai per donar a conèixer la cultura i la gastronomia bretones han aconseguit apropar aquests dos pobles i enfortir els seus vincles transpirinencs.

La vila de Skaer volia agermanar-se amb un poble de cultura mediterrània (d'arrel romana) per començar un projecte internacional per interconnectar-la amb el patrimoni cultural bretó (d'origen celta i vinculat amb la societat atlàntica, diferent de la cultura francesa). Entre els tres pobles finalistes en la tria de propostes de l'Ajuntament de Skaer, Montgai va ser-ne l'escollit gràcies als vincles que ja existeixen entre els dos municipis, i que esperem augmentar i consolidar en un futur.

A finals de juny del 2021 es va aprovar l'agermanament en el ple de l'Ajuntament de Montgai, i a mitjans d'octubre va tenir lloc la primera trobada presencial entre representants dels dos ajuntaments. Ara hem iniciat la constitució del Comitè d'Agermanament de Montgai i Butsènit i també la potenciació de Lo Carreró com el centre sociocultural i gastronòmic bretó de Montgai i de Catalunya.

Trobada agermanament.JPG

La vila de Skaer

Skaer és la vila capital del cantó de Skaer, situada al districte de Kemper, al departament de Finisterre, el més occidental de la regió de Breizh (la Bretanya francesa), al nord-oest de França. Actualment té uns 5.000 habitants (com Agramunt), i una gran activitat associacionista i cultural. El clima és atlàntic, més plujós, ventós i fred que a Montgai, semblant al de la Costa Cantàbrica.

Les llengües pròpies del territori són el bretó (d'origen celta, la que es parla a Skaer) i el gal·ló (llatina, més parlada a l'est de la Bretanya), però actualment són molt minoritàries respecte del francès, i estan en risc de desaparèixer. Per això, des de l'any 2007 des del territori lluiten per promoure i potenciar l'ús de la llengua bretona en tots els aspectes de la vida quotidiana dels habitants de la Bretanya històric, també dins de l'escola primària, a través de la campanya Ya d'ar brezhoneg ("Sí a la llengua bretona").

La història de Skaer es remunta molt enrere, fins al Neolític, amb un menhir i tres dòlmens que formaven part d'un gran espai religiós de fa uns 6.700-4.700 anys. També s'han trobat nombroses restes de l'Edat del Bronze (fa uns 4.700-2.800 anys), l'època romana (fa uns 2.000-1.500 anys) i un monestir del segle VI dC, i el nucli actual de la vila de Skaer sembla haver-se originat cap al segle XIV o poc abans. Entre els diversos elements patrimonials que es poden visitar avui en dia, es troben nombrosos edificis religiosos d'entre els segles XIV i XIX, dos castells dels segles XVIII i XIX, l'antiga via fèrria del Réseau Breton reconvertida en via verda, el jardí botànic de Treuscoat i el bosc de Coatloc'h ("el bosc de l'estany" en bretó).

El Comitè d'Agermanament de Montgai i Butsènit

Per poder impulsar activitats per l'agermanament amb Skaer, estem iniciant el Comitè d'Agermanament de Montgai i Butsènit, del qual formen part l'Ajuntament de Montgai, les entitats del municipi i tothom qui a nivell individual vulgui implicar-s'hi i col·laborar.

Si us hi voleu afegir, contacteu amb skaer@montgai.cat.

I per estar al dia de totes les activitats i notícies, seguiu-nos a l'instagram.

Lo Carreró de Montgai: el centre sociocultural i gastronòmic bretó

Amb l'agermanament entre Skaer i Montgai, volem també que Lo Carreró de Montgai i la seua creperia bretona Ty Breizh esdevinguin el centre sociocultural i gastronòmic bretó de referència a tota Catalunya.

Més informació i contacte

skaer@montgai.cat

Montgai i Butsènit

Comitè d'Agermanament de Skaer

Tu es de Scaër si...