Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Béns Culturals d'Interès Nacional

Els Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN) són els elements més rellevants del patrimoni cultural català, i així estan declarats pel Govern de la Generalitat de Catalunya. A més de les tramitacions de BCIN individuals, també hi ha béns declarats de manera genèrica:

  • Els béns radicats a Catalunya que hagin estat declarats d'interès cultural (BIC) per la Llei del Patrimonio Histórico Español, passen automàticament a ser BCIN també.
  • Els castells, torres i muralles de Catalunya.
  • Les coves, els abrics i els indrets que contenen art rupestre.
  • Les creus de terme.

espaiador blanc.jpg

Els portals i la muralla de Butsènit

Els portals i la muralla de Butsènit van ser declarats BIC en la categoria de Monuments Històrics el 22 d'abril de 1949, a través d'un decret publicat al BOE el 5 de maig de 1949.

Del poble emmurallat de Butsènit a l'Edat Mitjana queden actualment restes d'una torre del castell (a sota de l'església), alguns trams de la muralla (plaça dels Boixadors, carrer Major, carrer de Buenos Aires, l'església i la plaça de l'església) i dos portals d'entrada.

Més informació de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya

Més informació de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya

A més, el Portal de Butsènit va ser declarat com a Bé Cultural d'Interès Local el 6 de juny de 2019 pel Ple del Consell Comarcal de la Noguera.

Restes d'una torre del castell andalusí i feudal (del segle IX o X aproximadament).

El portal del Carrer Major.

Restes de la segona muralla i una de les seues torres de defensa.

patrimoni.png La muralla de Butsènit a mitjans del segle XX.

espaiador blanc.jpg

Castell de Montgai

El castell de Montgai va ser declarat BIC en la categoria de Monuments Històrics el 22 d'abril de 1949, a través d'un decret publicat al BOE el 5 de maig de 1949.

De la fortificació original, d'època medieval, només en queden les filades inferiors sobre les quals s'han construït uns habitatges. Les restes sembla que corresponen a la cara nord d'una torre que en aquest punt feia 5,20 metres. L'aparell és de carreus de gres del país ben escairats i col·locats en sec (actualment les juntes han estat resseguides amb guix i formigó). No es pot precisar si es tractava d'una torre aïllada o d'una fortificació més complexa.

Més informació de l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya

Les restes del castell de Montgai.

espaiador blanc.jpg

Els portals i la muralla de Montgai

Els portals i la muralla de Montgai van ser declarats BIC en la categoria de Monuments Històrics el 22 d'abril de 1949, a través d'un decret publicat al BOE el 5 de maig de 1949.

Del poble emmurallat de Montgai a l'Edat Mitjana avui en dia queden alguns trams de la muralla a la plaça Prat de la Riba, el carrer de l'Església i el carrer Domènec Cardenal, integrades a les façanes i les parets interiors de les cases. També s'ha conservat el Portal de Migdia, l'antiga entrada meridional al poble, però ha estat totalment transformat recentment. I sembla que existien dos portals més a l'actual avinguda de la Generalitat.

Més informació de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya

Portal de Migdia de Montgai.

Restes de la muralla visibles dins de Lo Carreró.

espaiador blanc.jpg

La Creu de Terme de Montgai

Actualment està situada a la cruïlla entre l'avinguda Pare Mirats i el carrer de l'Urgell, al costat de la secla. A la cara nord de la base de la creu, hi està gravat "Recorda't que has de morir".

20211228_115714.jpg

20211228_080256.jpg

espaiador blanc.jpg

La Fita termal

És una fita ortogonal amb una creu profundament gravada. Està situada en el marge entre un camí i un camp, al sud-est del terme de Montgai, limitant amb el de Bellmunt d'Urgell.

espaiador blanc.jpg

La Fita dels tres termes

És una creu de terme situada actualment a l'oest del camí de la Font Amarga, als peus d'una de les elevacions de la Serra de Bellmunt, al sud-oest del terme de Montgai. Originalment, estava situada al capdamunt del turó, on coincideixen els límits dels termes de Montgai, Cubells i Bellcaire d'Urgell.