Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Què faig si en un camp o en un edifici m’apareixen restes?

Consells i senzills passos a seguir si apareixen possibles restes arquitectòniques, arqueològiques o paleontològiques (fòssils) al poble i al terme municipal, tant en propietats privades com públiques.

Trossos de Montgai.

Què faig si treballant al tros hi veig murs, ceràmica, ossos humans, fòssils o pedres estranyes?

Primer de tot, enhorabona!

El millor és fer fotos del que hàgiu vist al tros mateix, sense endur-vos les peces (però les podeu deixar a un marge si estan esbarriades pel tros), i avisar el més aviat possible als Serveis Territorials de Cultura a Lleida (973 27 92 00). L'arqueòleg o arqueòloga dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida de la Generalitat de Catalunya encarregat/da de la Noguera es posarà en contacte amb vosaltres i us demanarà que li ensenyeu les fotos i el tros on han aparegut les restes per valorar si allí hi ha un nou jaciment arqueològic o paleontològic. Si el resultat és positiu, farà les anotacions necessàries i documentarà el nou jaciment. En cap cas el camp canviarà de mans, és a dir, seguirà sent dels mateixos propietaris, i es podrà continuar cultivant en aquell camp com s'havia fet fins llavors.

En el cas que en un futur allí hi vulgueu fer remocions de terra o construir-hi algun edifici (del tipus que sigui), la normativa és la mateixa tant per si s'hi ha documentat un jaciment o no: cal demanar el permís corresponent a l'Ajuntament, i us assessorarem en tot el que calgui.

En el cas que sigui un jaciment rellevant i un grup d'investigació estigui interessat en estudiar-lo, abans que el grup d'investigació hi realitzi qualsevol intervenció (encara que no calgui moure terra), caldrà primer tenir el permís per escrit dels propietaris del tros. També els propietaris poden condicionar l'actuació en quant al temps (per exemple, donar permís només entre que es cossetxa i es torna a sembrar) o en l'estat del camp (que després de la intervenció arqueològica o paleontològica, es tapin les restes excavades i que el tros quedi pla com abans). En aquests casos (on és un grup d'investigació qui vol fer l'estudi), el propietari del tros no ha de pagar els treballs arqueològics. 

IMPORTANT: els detectoristes NO són arqueòlegs ni historiadors, són lladres de la història. El patrimoni és públic, i aquesta gent el roba pel seu gaudi personal o per vendre'l il·legalment. La història, l'arqueologia i la paleontologia és de tots, i només en podrem gaudir protegint-ho entre tots i conservant-lo des dels museus. Si veieu detectoristes o espoliadors, truqueu als Agents Rurals (973 44 36 03) o als Mossos d'Esquadra de la Noguera (973 45 77 00)!

En el cas que tingueu més curiositat sobre el jaciment que hi ha en un camp vostre, podeu contactar amb un arqueòleg/ arqueòloga professional per a què us l'investigui. Als Serveis Territorials de Cultura a Lleida us poden facilitar un llistat dels professionals de l'arqueologia en actiu a Ponent per a què vosaltres escolliu. No feu una excavació vosaltres sols sense un arqueòleg/ arqueòloga professional, fareu més mal que bé al jaciment, i per això és il·legal excavar jaciments sense la direcció d'un arqueòleg, però el/la podreu ajudar en les tasques de camp i de laboratori. La Generalitat de Catalunya té una línia de subvencions per aquests casos!

espaiador blanc.jpg

Restes de la ciutat grega d'Empúries (l'Escala, Alt Empordà).

Què faig si estic fent obres a casa, remocions de terra al tros o posant en cultiu una zona erma i m'apareixen murs antics, ceràmica, ossos humans, fòssils o pedres estranyes?

Cap problema!

El millor és parar temporalment els treballs, fer fotos al que s'hagi trobat i avisar als Serveis Territorials de Cultura a Lleida (973 27 92 00). L'arqueòleg o arqueòloga de la Generalitat de Catalunya encarregat/da de la Noguera vindrà aquell mateix dia o l'endemà per veure-ho. Si efectivament són restes arquitectòniques antigues, arqueològiques o paleontològiques, el Departament de Cultura posarà els professionals, pagarà els treballs i es farà càrrec de les despeses per estudiar les restes i poder continuar les obres el més aviat possible. La casa o el terreny on hagin aparegut les restes en cap cas canviarà de mans, és a dir, seguirà sent del mateix propietari que fins llavors.

espaiador blanc.jpg

arqueologia.jpg

Arqueòlegs i restauradors posant al descobert un mosaic romà amb molta cura.

Què faig si quan demano un permís d'obres o de remocions de terra, em diuen que cal fer un seguiment arqueològic de les obres?

Calma, no et preocupis!

Els seguiments o controls arqueològics de les obres els demana el Departament de Cultura quan una persona sol·licita un permís d'obres o de rompuda de terra en un espai on hi ha documentat un jaciment arqueològic. Podeu saber els jaciments arqueològics documentats en aquest mapa i en aquesta web.

En aquests casos, cal contractar un/a arqueòleg/ arqueòloga professional per a què faci el seguiment o control. Podeu demanar un llistat dels professionals de l'arqueologia en actiu a Ponent als Serveis Territorials de Cultura a Lleida.

El/la arqueòleg/ arqueòloga professional només intervindrà quan calgui remoure terra, fer fonaments... i, si cal excavar, només actuarà en les zones directament afectades per les obres. A més, us assessorarà en tot el que sigui de menester per fer el seguiment arqueològic el més fàcil i ràpid possible. I la Generalitat de Catalunya també té una línia de subvencions per aquests casos!

espaiador blanc.jpg

Museu d'Història de Barcelona (MUHBA).

Què faig si a casa tinc ceràmica, ossos, fòssils... antics?

El millor en aquests casos és avisar al Museu de la Noguera (973 44 51 94 o museu@balaguer.cat) o portar els materials directament allí, i donar tanta informació com sigui possible a l'encarregat/da del museu que us atengui per tenir una idea de com era el jaciment i en quin estat de conservació es deu trobar ara (on van aparèixer les peces, quines obres o treballs agrícoles s'han fet allí...).

Si us sap greu que restes de la història del poble marxin a Balaguer, podeu demanar al museu si deixarien que les peces es quedessin a Montgai o Butsènit en un equipament municipal sota la custòdia del Museu de la Noguera.

Des del Museu de la Noguera no només s'encarregaran de guardar les restes i tenir-les controlades, sinó que també les mantindran en un bon estat de conservació, les restauraran si cal, les investigaran, les donaran a conèixer i les podran incloure en exposicions temàtiques del museu o deixar-les en exposicions temporals arreu de Catalunya.

espaiador blanc.jpg

arqueologia 3.png

Rebost de tenalles d'oli.

Si això passa en unes obres de l'Ajuntament, què ha de fer?

La normativa és igual tant pels particulars com per les administracions públiques, tot i que per als ajuntaments la línia de subvencions és aquesta altra.

A més, tenen diversos manuals i guies per facilitar la feina, que són públics a través d'internet, com el Pla per la conservació, la protecció i la difusió del patrimoni cultural immoble de Catalunya 2019-2025.

espaiador blanc.jpg

Visita guiada a l'excavació d'una necròpolis.

Si encara tinc dubtes, què faig?

Us recomanem que us poseu en contacte amb els Serveis Territorials de Cultura a Lleida (973 27 92 00). També podeu consultar el Museu de la Noguera (973 44 51 94, museu@balaguer.cat), ja que és la principal institució d'investigació històrica i arqueològica de la comarca, i els seus tècnics són professionals que us podran ajudar i aconsellar en tot el que calgui.

A més, us podeu adreçar a nosaltres a l'Ajuntament de Montgai (973 43 00 05, ajuntament@montgai.cat), que us orientarem i farem tot el que estigui a les nostres mans.

espaiador blanc.jpg

Ciutadella ibèrica dels Vilars (Arbeca, les Garrigues), després d'anys d'excavació i musealització.