Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Isidre Aldavó

Montgai, 1891 - 1922

Isidre Aldavó va néixer a Montgai l'any 1891. Va ser un activista cultural i polític catalanista entusiasta, i va fundar l'associació Pomell de Joventut Renaixença Montgaianenca (1920-1923) a Montgai (dins de la xarxa de Pomells de Joventut que s'estenia per tota Catalunya), a més de difondre el moviment pomellista als pobles del voltant, fins que la Dictadura de Primo de Rivera va prohibir tota la cultura catalana al 1923.

De jove, Isidre Aldavó tenia vincles amb la Lliga Regionalista, el partit que en aquells moments comandava la Mancomunitat de Catalunya (1914-1923). Era un gran admirador del seu president, Enric Prat de la Riba, i per això va lluitar per a què la plaça de l'ajuntament de Montgai portés el seu nom. Però amb els anys, va evolucionar ideològicament i es va distanciar progressivament del regionalisme moderat del catalanisme conservador fins a ser obertament independentista, un moviment que en aquest període començava a agafar força entre els activistes culturals i polítics. Va publicar diversos articles en diaris i revistes on explicava les seues idees i pensament.

També va ser de les primeres persones que va investigar sobre la història del seu poble.

El 26 de desembre de 1922, tornant a Montgai d'un acte polític de Menàrguens, va patir un accident de moto en el que va perdre la vida amb 31 anys.

Actualment, el carrer de darrera de casa seua porta el seu nom, que és on també hi podria haver el cementiri en època medieval i moderna.

Document Actions