Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

família Amorós Balaguer

Montgai, 1882 - Mèxic

En Josep Amorós Casals va néixer a Montgai l'1 de març de 1882. Era un dels pagesos del poble, estava casat i cap al 1910 va tenir dos fills que també vivien a Montgai, la Roser (que era botiguera) i en Josep (era paleta) Amorós Balaguer.

Durant la Guerra Civil Espanyola van fugir de Montgai, quan possiblement la mare ja havia mort o havia estat afusellada, i al 13 de juny de 1939 van arribar amb vaixell a Mèxic com a exiliats. El pare tenia 57 anys, i els fills uns 30.

exili espanyol durant la Guerra Civil en vaixell.jpg

A Mèxic els van separar: en Josep Amorós Casals se'n va anar a viure a la ciutat de Toluca de Lerdo, a l'estat d'Hidalgo, mentre que els germans Roser i Josep Amorós Balaguer van ser enviats a la ciutat de Pachuca de Soto, al mateix estat d'Hidalgo, però separats per 150 km.

Posteriorment a això, es perd la pista a en Josep Amorós Casals i la seua filla la Roser Amorós Balaguer, mentre que sabem que en Josep Amorós Balaguer va aconseguir la carta de naturalització el 15 d'octubre de 1940.

espaiador blanc.jpg

Hem tret la informació de:

Josep Amorós Casals: http://pares.mcu.es/ParesBusquedas20/catalogo/autoridad/126685

Roser Amorós Balaguer: http://pares.mcu.es/ParesBusquedas20/catalogo/autoridad/126867

Josep Amorós Balaguer: http://pares.mcu.es/ParesBusquedas20/catalogo/autoridad/127152

"Españoles en México. El caso de los refugiados en Pachuca, Hgo." de na Ma. Magdalena Ordóñez Alonso (investigadora del Instituto Nacional de Antropología e Historia de México), publicat l'any 2002 a la revista Proyecto Clío. History & History Teaching, n. 28: http://clio.rediris.es/exilio/PACHUCA.htm

Portal de Moviments Migratoris Iberoamericans: http://pares.mcu.es/MovimientosMigratorios/