Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Prepon

Grècia?, segle I o II - vil·la romana de Montgai, segle II

En Prepon va ser un esclau de l'època romana que va viure a l'actual terme de Montgai. El seu nom és grec, i per això podria haver nascut allí. Vivia i treballava a una vil·la romana de la rica família Caecilia situada prop de Montgai. A finals del segle I o durant el segle II va morir el seu amo, en Marcus Caecilius, i en Prepon va pagar la làpida-altar de la sepultura, que deia "A Júpiter el millor, el més gran, gran salvador. Per a la salut de Marcus Caecilius M. Prepon, el seu esclau, ha fet un vot." Sembla que en Prepon i en Marcus Caecilius es portaven bé, i potser eren amics.

Els esclaus grecs normalment treballaven com a professors dels fills dels seus amos, ja que tenien fama de ser més intel·ligents i cultes. Així, s'estalviaven les feines dures dels camps, els ramats, els molins i els tallers.

Escola romana.jpg

La sepultura es va fer al costat del camí que portava des de la vil·la fins a la via principal que creuava la vall del Sió, com era tradicional llavors. Segles més tard, es va perdre totalment el record de la vil·la (i actualment encara no s'ha descobert on és), però es va trobar la làpida-altar, que es va utilitzar com a pedestal de la pica d'aigua beneïda a l'església antiga de Montgai. Quan es va construir l'església nova, es van fer piques noves i la làpida-altar es va perdre o es va fer servir com una pedra més de la nova església, i a finals del segle XVIII se li va perdre totalment el rastre.

espaiador blanc.jpg

Hem trobat la informació a:

Jaume Pasqual Coromines (cap a 1780): Sacrae Antiquitatis Cataloniae Monumenta, volum VII, foli 313r. Biblioteca de Catalunya (ms. 729).

Dolors Domingo Rúbies (2014): Una frontera interior. Montgai i Butsènit a l'edat mitjana, p. 39-42. Col·lecció El Comtat d'Urgell, n. 12. Lleida: Edicions de la Universitat de Lleida.