Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pere de Palau

Mitjans del segle XIII - principis del segle XIV

En Pere de Palau va néixer en algun lloc de Catalunya a mitjans del segle XIII, cap al 1250.

Va aconseguir ser el batlle (delegat del rei als pobles on manava directament) de la batllia de Camarasa, on també pertanyien Cubells, Montgai i altres pobles.

feudalisme.jpg

Però va ser un batlle corrupte, queia malament als habitants del poble on treballava i el seu comportament era molt dolent segons els cànons religiosos de l'època. Els paers (caps de casa de les famílies riques) dels pobles de la batllia de Camarasa van queixar-se directament al rei Jaume II d'Aragó pels excessos del batlle en el seu càrrec (com les estafes, els suborns i els assassinats) i per les il·legalitats que cometia a títol particular (com la infidelitat matrimonial), però sobretot per la compra fraudulenta del Castell de Privà (al terme de Santa Linya) saltant-se el dret a fadiga del rei (el privilegi de comprar-ho el rei primer i més barat que els seus súbdits). El gener de 1295 es va fer el judici contra en Pere de Palau, sent el jutge en Guillem de Jafer.

espaiador blanc.jpg

Hem tret la informació de:

"Inquisición contra Pere de Palau, baile de Camarasa, Cubells y Montgai, señor que fue de Privà, acusado de estafa, soborno, infidelidad, homicidio, entre otros delitos", Arxiu de la Corona d'Aragó, Cancelleria, Processos en full, lligall 3,5 (362 pàgines). http://pares.mcu.es/ParesBusquedas20/catalogo/show/12919842

Francesc Carreras Candi (1905): "Caciquisme polític en lo segle XIII", Boletín de la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona. A partir de la pàgina 431, transcriu els primers fulls del document original.