Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Joana Fanera i de Vergós

Segle XVI

Na Joana de Vergós és una de les primeres dones riques i poderoses que coneixem de Montgai.

Va néixer a principis del segle XVI, i tenia un germà que es deia Onofre. Venien d'una rica família burgesa de Barcelona, on feien sobretot de banquers.

Es va casar amb en Joan Cristòfol Faner, Doctor en Lleis i Ciutadà de Barcelona (ric burgès amb alguns privilegis nobiliaris). A partir de llavors, na Joana de Vergós, com era tradició en aquells moments a Barcelona, va passar a dir-se Joana Fanera i de Vergós. Vivien a Barcelona, a una torre sobre el Portal de l'Àngel, propietat seua.

La parella van tenir almenys 4 fills: na Guiomar, na Jerònima, en Montserrat (nascut l'1 d'agost de 1545) i na Beatriu.

L'any 1565, en Joan Cristòfol Faner havia mort, na Guiomar estava casada amb n'Antoni Paraire (Doctor en Lleis i burgès de Puigcerdà), na Jerònima estava casada amb n'Antoni Ferrer (Doctor en Lleis i burgès de Barcelona), en Montserrat (l'hereu universal) encara era menor d'edat i estava solter, i na Beatriu era soltera.

L'any 1567 en Montserrat Faner es va casar amb na Violant Toralla i Pòrtules, i a partir de llavors, na Joana i na Beatriu se'n van anar a viure a Montgai, on tenien una casa (on vivien) i una carnisseria (que segurament la llogaven), i on vivien de rendes fent de banqueres. Per exemple, havien deixat diners a l'Ajuntament de Montgai, dos préstecs a n'Antic Novell (habitant de Butsènit) i un altre a un sabater de Barcelona.

Burgesos banquers del segle XVI. El canvista i la seua esposa (obra de Quentin Massys, 1515).

espaiador blanc.jpg

Hem trobat la informació a:

Catàleg de pergamins municipals de Barcelona (anys 1531-1559), volum VIhttps://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/arxiuhistoric/sites/default/files/pdfs_interns/Cataleg%20Pergamins%20Vol.%206-web.pdf

Catàleg de pergamins municipals de Barcelona (anys 1560-1908), volum VII: https://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/arxiuhistoric/sites/default/files/pdfs_interns/Pergamins%20VII_Web.pdf