L'època Romana
Des de finals del segle III aC fins a mitjans del segle V dC.
Mosaic romà on es representa una actuació musical dins d'una obra de teatre. Origen de la imatge.
Els romans van arribar a Catalunya durant la Segona Guerra Púnica (219-201 aC), quan lluitaven contra els cartaginesos pel control del Mediterrani. Els ibers que vivien a l'interior (com els ilergets, de Ponent) eren aliats dels cartaginesos, mentre que els ibers de la costa estaven a favor dels romans. Quan els romans van haver derrotat els cartaginesos després de vèncer l'exèrcit d'Anníbal Barca (el líder militar cartaginès), van començar a conquerir tota Catalunya, i van imposar el seu poder (les províncies romanes), la seua llengua (el llatí), el seu alfabet (el nostre), els seus impostos, la seua jerarquia social... i, fins i tot, van reformar tots els camins i els camps de conreu per a què fossin més quadrats i els van tornar a repartir entre les famílies que els queien bé (i podria ser per això que els camins del terme municipal de Montgai ara semblen una quadrícula).
Per exemple, els límits dels camps romans (blanc) encara es pot veure als camins actuals (negre), a Elx (Alacant), com passa al terme de Montgai. Origen de la imatge.
Una altra empremta de que a Montgai hi havien viscut romans és un petit altar de pedra que devia pertànyer al cementiri privat d'una vil·la romana situada en aquesta zona. Aquest altar el va manar fabricar i el va pagar l'esclau Prepon (potser havia nascut a Grècia) per honrar la memòria del seu amo i propietari de la vil·la, en Marcus Caecilius M., que acabava de morir. Això va passar més o menys entre l'any 80 i el 200 dC.
L'últim cop que se sap que es va veure l'altar a Montgai va ser a finals del segle XVIII, i des de llavors està desaparegut. La vil·la romana no s'ha descobert mai, continua sent un misteri on és, quan es va construir, quan es va abandonar i si ha sobreviscut al pas dels anys.
Les vil·les romanes pertanyien a famílies riques de la ciutat que dominava aquell territori (no sabem si el terme de Montgai era de Iesso, Guissona, a uns 25 km, o d'Ilerda, Lleida, a uns 35 km). Estaven formades per un palauet per la família propietària (alguns cops decorat amb mosaics i marbre), el cementiri particular, la casa dels treballadors i esclaus, els molins, les premses, els magatzems, els cellers, els corrals, les cavallerisses... i de vegades també tenien uns banys termals privats. En algunes vil·les també s'hi construïen petites fàbriques de vaixella de taula i recipients de cuina, de totxos i teules, d'estris de ferro, de guarniments o joies de metall...
Reconstrucció de la Villa Cornelius (a l'Énova, València), que podria assemblar-se a la de Montgai. Origen de la imatge.
Reconstrucció de la ciutat d'Ilerda (Lleida) cap al segle II dC. Origen de la imatge.