La Tardoantiguitat
Des de mitjans del segle V fins a principis del segle VIII dC.
Còdex pintat d'or, de la Biblioteca Apostòlica Vaticana. Origen de la imatge.
Entre els segles III i V dC (les dues darreres grans crisis de l'Imperi Romà que van portar a la seua caiguda), la majoria dels habitants de les ciutats (Lleida i Guissona eren les més properes) se'n va anar a viure al camp, i alhora la major part de les vil·les romanes van quedar abandonades i va arribar població del nord dels Pirineus (els visigots i altres pobles germànics). On va anar a viure tota aquesta gent?
Sembla que al terme de Montgai, a un dels tossals de Cussols, un grup de persones en aquest moment s'hi van construir un petit poble o un grup de masies, amb el cementiri a dalt del tossal i les cases, l'església i la resta d'edificis comunitaris a la vessant i els peus del tossal. No sabem amb certesa quan el van començar ni quan el van deshabitar, si va ser abans o després de la conquesta àrab de la península Ibèrica a principis del segle VIII dC.
Des del tossal, tenia unes bones vistes del riu Sió i els horts i camps que aquest podia regar al seu voltant, i potser al poble també hi havia un petit hostal per a què els viatgers que recorrien la vall del Sió tinguessin un lloc on dormir. A més, el fet d'estar en alçada els evitava les riuades de gairebé cada tardor. A només 5 km tenien el gran poblat del Tossal del Moro de Castellserà, que potser hi anaven sovint a mercat, i a uns 40 km tenien la capital episcopal i política, Lleida.
Actualment no es pot visitar, perquè no està excavat i tampoc està preparat per fer-hi visites.
Reconstrucció del poblat del Bovalar (Seròs, Segrià), que seria de la mateixa època que el poblat de Cussols (Montgai). Dibuix de Francesc Riart. Origen de la imatge.