Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pomell de Joventut Renaixença Montgaienca

Montgai (1920-1923)

El Pomell de Joventut Renaixença Montgaienca va ser una associació juvenil activa entre 1920 i 1923, fundada per Isidre Aldavó (Montgai, 1891-1922), i que tenia la seu al primer pis de Cal Gabriel. S'integrava dins de la xarxa dels Pomells de Joventut, un moviment juvenil impulsat per l'escriptor Josep Maria Folch i Torres el 1920, a través de la publicació El Patufet, i que es va escampar per tota Catalunya. Des d'aquesta plataforma, s'organitzaven activitats culturals, religioses, esportives i polítiques, amb l'objectiu de difondre el catalanisme i la fe cristiana, i no tenia vincles formals amb cap partit polític de l'època. El moviment es va estendre ràpidament, i el 1923 (moment de la seua prohibició a tot el territori per catalanista per la dictadura de Primo de Rivera) ja comptava amb 849 seus locals i més de 4.000 associats.

De la feina del Pomell de Joventut Renaixença Montgaienca en trobem vestigis com el nom de la plaça principal de Montgai, la plaça Prat de la Riba, ja que el president de l'associació, l'Isidre Aldavó, era un gran admirador del primer president de la Mancomunitat de Catalunya.

Informació:

L'Arada creativitat social (2016): Paisatges de Montgai i Butsènit. Les vivències de la nostra gent gran. Edició: Ajuntament de Montgai i L'Arada creativitat social.