Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Història

Els primers documents coneguts que fan referència a Montgai es remunten a l'Edat Mitjana i, més concretament, al segle XI. En aquest moment, el territori limitava amb Al-Àndalus, dividida en nuclis polítics i militars anomenats taifes, i els comtats catalans. Així doncs, la península es trobava sota dominació musulmana des del segle VIII. No obstant, ens trobem en un moment en què els comtats duen a terme una expansió territorial que suposa la reconquesta del que s'anomenarà la Catalunya Nova. La culminació d'aquest procés es donarà amb les conquestes de Turtuixa al 1149, Larida al 1150 i Xibrana entre 1153 i 1154 (Tortosa, Lleida i Siurana, respectivament). 

El castell de Montgai passà a mans de Ramon Berenguer I, comte de Barcelona, el 1050, després de ser  entregat pel rei de Lleida, al-Muzaffar. El 1330, any que es va crear el Marquesat de Camarasa, la vila de Montgai n'entrà a formar part (anteriorment no apareixia com a jurisdicció pròpia, doncs formava part del terme de Cubells). El 1414, Jofre de la Becerola, secretari de la reina, rebé de Ferran d'Antequera Montgai, Cubells i Camarasa, que pertanyien a Ramon Berenguer de Fluvià, lloctinent de Jaume el Dissortat. Fins al 1721, pertanyia al corregiment de Lleida per passar després a l'alcaldia major de Balaguer. 

El cas de Butsènit és diferent, doncs a l'Edat Mitjana no formava part del mateix terme ni de la mateixa jurisdicció que Montgai. Es té constància que, almenys des del 1084, ja formava part del Comtat d'Urgell fins la seva desaparició. El rei Ferran I, que va desposseir el seu competidor Jaume d'Urgell, va incorporar Butsènit a la Corona el 1413 fins que, el 1415, el Monestir de Poblet va comprar el poble.  

marquesat-historia02.jpg

Document Actions