Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rutes

Ruta de l'aigua

La ruta de l’aigua és un itinerari circular que contempla la ruta de la Secla i el passeig del riu Sió de Montgai, on s’hi poden trobar zones de lleure i descans ideal per a gaudir amb tota la família.

La construcció de la Secla data de mitjans segle XIX, de la mateixa manera que el canal principal del Canal d’Urgell. Amb una longitud de 29,27 km, permet regar les zones de Balaguer, Camarasa, Cubells, Foradada, Montgai, La Sentiu de Sió i Preixens (un total de 3.287,28 hectàrees).

Amb una longitud de  2,7 quilòmetres, la ruta transcorre pel costat del riu Sió i pel municipi de Montgai, i permet conèixer la flora i la fauna lligada al riu.

Al llarg d’aquesta ruta també ens trobarem amb el parc del riu i la zona poliesportiva, ambdues idònies per fer exercici.

IMG_6146.JPG   passeig riu.JPG

Rutadelaigua.jpg

Ruta de la Serra de Bellmunt - Almenara

Es tracta d’una ruta circular que travessa la Serra de Bellmunt Almenara senyalitzada al llarg de tot el seu recorregut amb el color blau cel.

Al llarg de la ruta trobarem senyals explicatives sobre alguns punts interessants, com per exemple les característiques cabanes de tàpia o les trinxeres i nius contruïdes durant la Guerra Civil.

Les cabanes són un element paisatgístic fonamental d’aquest paisatge agrari, que serveixen d’amagatall a diferents espècies animals, i de substrat per a nombroses espècies vegetals pròpies d’aquests indrets. Són construccions de pedra ubicades als secans de l’espai natural protegit, que en el seu ús quotidià servien per guardar les eines o refugiar els camperols esporàdicament.

Durant la Guerra Civil, les cabanes van tenir una altra funció. Amb el front a prop, la vida al poble va canviar i moltes famílies van marxar a viure a les cabanes per refugiar-se.

A més, es conserven els vestigis que la Guerra Civil va deixar sobre el territori, com és el cas dels espais fortificats de les serres dels Tossals, on l’exèrcit republicà va construir trinxeres i nius de metralladores per tal de dominar el Cap de Pont de Balaguer.

4.jpg  9034652.jpg

Captura de pantalla 2020-03-16 a les 10.47.51.png

Ruta ornitològica pels secans

 Montgai disposa d’espais lúdics per gaudir del paisatge, la flora i la fauna del Baix Sió. 

Una zona estepària on podreu veure aus com l’Esparver Cendrós, el Sisó o el Gaig Blau, entre molts d’altres.

En general la millor època per visitar aquests espais naturals protegits és la primavera (abril i maig principalment), però tots ells es poden visitar la resta de l’any apreciant així la dinàmica paisatgística i cromàtica que caracteritza aquests espais.

Dades d’interès: www.photo-logistics.com/ca

Localització: A la Serra de Bellmunt, només a 3km de Montgai i 2 kms de Preixens en direcció sud.

pl_hide_hoppoe_abubilla_puput_06.jpg  976835.jpg_gde.jpg

Captura de pantalla 2020-04-16 a les 12.53.19.png

Ruta de la Font Amarga

La Font Amarga és un espai restaurat on es pot parar a berenar i continuar fins a les trinxeres i als Tossals. L’aigua que no és tractada, prové d’una font natural al subsòl.

Un lloc molt agradable on gaudir dels ametllers i una font natural singular i diferent.  Recorregut pla i de fàcil accés. 

La Font Amarga constitueix una de les poques fonts que es troben en aquesta zona de secà. Tot i que al llarg de la serra s’ha constatat l’existència de varis pous que aprofiten l’aigua subterrània, aquest és l’únic punt on l’aigua hi brolla de forma natural.

La Font Amarga deu el seu nom a l’elevada duresa (contingut en calç i magnesi) de les seves aigües.

Antigament l’aigua de la font s’havia aprofitat tant per abeurar els animals com per al reg d’alguns conreus, tot i que als darrers anys la font havia caigut en desús i la vegetació havia cobert el paratge, reduint la font a una petita bassa envaïda per la malesa.

Captura de pantalla 2020-04-17 a les 8.59.09.png

Distància: 4,12 km

Dificultat: Fàcil

Localització: Podeu arribar a la Font Amarga seguint les senyals que trobareu al la Bassa de la Creu.

Dades d’interès: Un lloc molt agradable on gaudir dels ametllers i una font natural singular i diferent.  Recorregut pla i de fàcil accés. 

Ruta del camí Ral

Aquesta ruta de 105 km de longitud permet gaudir la serra de Bellmunt-Almenara i té com a color distintiu el color verd. 

Les diferents rutes que surten de cada poble (Montgai, Butsènit, Castellserà, Cubells, Preixens, la Sentiu, etc.), enllacen totes amb la del camí Ral, la qual cosa ens permet dissenyar el nostre propi itinerari. Cada ruta té el seu color. La ruta comença a Sant Jordi de Muller i acaba al Pilar d’Almenara. 

Al llarg de la ruta trobarem panells explicatius sobre alguns punts interessants, com per exemple la Font Amarga, diverses cabanes de volta, la primera secla del Canal d’Urgell, la secla petita, el mirador del Baix Sió i diverses zones del memorial democràtic de la Guerra Civil com Els Tossals de Montgai.

incificamiral.jpg

Distància: 105 km

Localització: Es pot arribar-hi de moltes maneres. Des de l’entrada del poble de Montgai, a la Bassa de la Creu trobareu la senyalització que indica la direcció cap a Bellmunt d’Urgell i la ruta per arribar al Camí Ral. 

Per arribar-hi des de Butsènit trobareu les indicacions a la part esportiva.

camiralcd.jpg

L’antiga Pedrera

L’antiga pedrera és un espai del qual antigament extreien trossos de la muntanya per les construccions de cases i edificis de la zona. Actualment encara es poden veure els talls i les dimensions que tenia. Les roques extretes de la pedra són de naturalesa arenosa, s’anomenen arenites o gresos. L’estrat que es va explotar presenta una potència d’aproximadament un metre de gruix. La cantera es va deixar d’utilitzar quan el senyor Pere Comelles es va jubilar. Actualment, encara es pot observar algunes marques de les eines que utilitzaven per a separar les peces de l’estrat rocós. Les que més destaquen són les dels tascons.

Ruta molt recomanable per fer un passeig curt i descobrir l’encant dels seus racons més amagats.

Captura de pantalla 2020-03-27 a les 10.10.30.png   pedrera.jpg

Distància: 1 km

Dificultat: Fàcil

Localització:Seguint la ruta, partint des de la Bassa de la Creu, a l’inici del poble, podreu gaudir d’unes vistes úniques, trobar racons per descansar, on s’amagava la canalla, i enllaçar amb la ruta de la Secla. L’antiga Pedrera es troba davant del cementiri de Montgai

Document Actions