Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els trulls de la Fassina

Els trulls de ceràmica pertanyien a l’antiga fassina del municipi, fàbrica artesana on es bullia el vi en olles d’aram tapades i finalment es destil·lava l’esperit de vi per a obtenir aiguardent durant el segle XVIII.  

A la fassina, no solament hi arribava el vi per a cremar, sinó que també feixines de llenya per a poder fer foc. Després de les diferents destil·lacions i d’aconseguir la graduació desitjada, l’aiguardent era embotat en pipes de roure destinades a l’exportació.

Les fassines funcionaven mentre hi havia vi per cremar, i tendien a treballar durant l’hivern. Oferien jornals a unes quantes persones que podien així complementar el seu treball al camp.

Al 1830 va començar la davallada econòmica del sector que va quedar agreujat amb l’arribada de la fil·loxera a Catalunya, una plaga d’origen nord-americà que afectava greument a les vinyes. Aquest fet va fer que molts pagesos del país abandonessin els conreus de vinya per substituir-los per oliveres. Tot i això, a Montgai  els trulls es van utilitzar com a magatzem de gra.

Horari: Obert tot l’any

Localització: Els trulls estan situats a la Plaça de la Fassina, davant del Centre de serveis per a la gent gran.

Captura de pantalla 2019-12-23 a les 10.09.21.png Captura de pantalla 2020-03-27 a les 8.46.09.png

Document Actions