Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El castell de Montgai

El castell de Montgai passà a mans de Ramon Berenguer I, comte de Barcelona, el 1050. 

El 1330, any que es va crear el Marquesat de Camarasa, la vila de Montgai n’entrà a formar part. El 1414, Jofre de la Becerola, secretari de la reina, rebé de Ferran d’Antequera Montgai, Cubells i Camarasa que pertanyien a Ramon Berenguer de Fluvià, lloc tinent de Jaume el Dissortat. Fins al 1721 pertanyia al corregiment de Lleida per passar després a l’alcaldia major de Balaguer

Les restes dels castell formen part dels baixos de dues cases de la vila; una part sembla seguir uns models repetits al llarg de tota la ribera del Sió i que es poden adscriure a les construccions castrals d’època andalusina relacionades amb el centre de Balaguer. Són les sis primeres filades del cos inferior de la casa més a ponent. Sembla que configuren la cara nord d’una torre que feia en aquest punt 5,20 m.  

Avui només se’n conserven unes parets que formen part de cases particulars com a testimoni.

c7d84cf9-cfba-4c15-ad30-2259a2c06f32.jpg

Localització: El castell de Montgai és un difici situat a la cantonada entre la plaça del Castell i el carrer Reverend Bernola. Actualment es poden observar les restes del mateix, impregnades per les façanes dels carrerons.

Document Actions