Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les antigues escoles de Butsènit

Quan parlem de les antigues escoles de Butsènit, podem retrocedir molt en temps. Les escoles es van construir amb pedra l’any 1914. 

Gràcies a una remodelació l’any 2007, actualment aquest edifici té múltiples usos, en una part de les escoles hi ha el consultori mèdic i el casal municipal on gràcies a les associacions del poble es realitzen esporàdicament activitats lúdiques.

L’organització escolar de l’època era molt diferent de la d’avui dia. Per començar els nens i nenes de l’escola no se separaven pas per edats, si no per sexes. Per tant a l’escola de Butsènit hi havia dues plantes, a la primera hi havia la classe dels nens i la classe de les nenes amb l’habitatge de la mestra. Els nens entraven a l’escola per la porta de la dreta i les nenes per la porta de l’esquerra. A la segona plata hi havia l’habitatge del mestre. El pati també era separat per nens i nenes. A la part de darrere de l’escola hi havia un corral que estava dividit pels mestres i per la mestra. 

Durant la Guerra, la majoria de les escoles varen seguir obertes, però amb motiu del Front del Segre, l’any 1938 es va tancar l’escola de Butsènit. Cal recordar que moltes famílies optaren per instal·lar-se a les cabanes fora del poble davant el perill que suposava quedar-se davant els possibles bombardeigs. 

L’ensenyament era en castellà, però fins a l’any 1977 no es va fer en català. L’escola no era obligatòria, els nens de les cases de pagès, si tenien molta feina a casa, no anaven a l’escola. A diferència d’ara, fins a l’any 1970 l’horari escolar incloïa els dissabtes al matí. Aquell mateix any es va implementar l’escola mixta a Butsènit.

Horari: A convenir

Localització: Les antigues escoles de Butsènit estan situades al carrer de les Escoles,4. 

Captura de pantalla 2020-04-20 a les 9.08.30.png

Document Actions