Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Tres Tombs

El dilluns 17 de gener, tindrà lloc la tradicional festa de Sant Antoni Abat amb els Tres Tombs de Butsènit. A 3/4 d'1 del matí es faran els Tres Tombs amb la benedicció de vehicles, maquinària agrícola i mascotes. I després, hi haurà un dinar popular a Cal Fuster de Butsènit (cal reservar el lloc, fins divendres al matí, al Xavier Villaró).

2022.01.17 cartell.jpg

A Butsènit encara es manté la tradició dels Tres Tombs.

Cada any, per Sant Antoni Abat (el 17 de gener), les persones que volen beneir les seues mascotes i els vehicles (cotxes i maquinària agrícola), els netegen, empolainen i guarneixen. I al voltant de les 12 del migdia, es troben a la Plaça de l'Església per donar tres voltes a tot el poble, aturant-se cada vegada davant del bar de Cal Rei, on se situa el mossèn per fer les benediccions.

La Festa de Sant Antoni o els Tres Tombs és la festa més celebrada a tot els territoris de parla catalana. Es tracta de la festa per excel·lència de l'hivern, preludi del carnaval, i és una celebració important en els països d'influència cristiana. Com a tradicional protector dels animals útils per a les feines del camp, se celebren en honor seu gran nombre de festes populars relacionades amb ells, per tal d'obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments, i la seva purificació. En el passat va ser una festa clau en moltes poblacions, sent la festa major d'hivern o festa major petita. A molts indrets de Catalunya se celebren els tradicionals Tres Tombs, com a patró dels gremis de traginers.

Galeria d'imatges

2022.01.17 cartell.jpg
Butsènit
  • Quan 17/01/2022 des de/d' 12:45"
  • On Butsènit
  • Afegeix un esdeveniment al calendari iCal