Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Església de la Mare de Déu de l'Assumpció

L'origen de l'església es remunta al segle XI, després que els comptes de Barcelona i Urgell, Ramon Berenguer I i Ermengol III duguessin a terme la reconquesta de la zona. Les restes d'aquesta primera església van servir per construir damunt seu el temple barroc (segle XVIII) que avui veiem. El campanar, d'estil neoclàssic, va ser acabat a finals del segle XVIII. 

L'església se situa al casc antic de Montgai i, més concretament, al sud de la zona que antigament quedava tancada per la muralla que convertia la població en una vila closa. La planta de l'edifici és de tipus basilical i de tres naus, les quals estan separades per arcs formers de mig punt. Destaca també, a la part esquerra de la façana, un campanar d'uns 40 metres d'alt. 

Darrera d'una escalinata, s'aixeca el temple dotat d'una façana de carreus regulars i polits. La porta té un timpà amb arc de mig punt i es troba entre columnes amb capitells d'ordre compost (volutes i fulles d'acant). Sobre la porta s'hi troba un petit tabernacle de columnes corínties i un timpà que emmarquen una fornícula amb la imatge de la Mare de Déu. Just al damunt, un vitrall circular mostra una altra imatge policromada de la Mare de Déu. Al capdamunt, un encornissament dóna lloc a un frontó triangular rematat amb una creu llatina. 

El campanar presenta una base quadrada que es correspon amb una fase constructiva anterior, identificable per la major irregularitat dels carreus. El coronament és posterior i d'estil neoclàssic (finals del XVIII). 

Document Actions