Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Història

Espais de la memòria Històrica recuperats

Entre els mesos d'abril i maig de 1938, les tropes franquistes van aconseguir travessar el riu Segre a Balaguer i establir un cap de pont que els permetés avançar cap a Barcelona. Aquest fet va provocar que ambdós exèrcits fortifiquessin les seves posicions al voltant d'aquest cap de pont.
Dins d'aquest context cal destacar, en relació a Montgai, les trinxeres de la Pleta, els búnquers de la font Amarga i els espais fortificats de la serra dels Tossals, des d'on l'exèrcit tepublicà construí trinxeres i nius de metralladores per dominar el Cap de Pont de Balaguer del Front del Segre.

4.jpg

Trinxeres ELs Tossals.jpg

Campanar

D’estil neoclàssic, es diu que és el segon més alt de Catalunya (40 m. d’alçada). Possibilitat de pujar-hi. Cal telefonar prèviament a l'Ajuntament de Montgai.

Casc antic de Montgai

Encara s’hi evidencia la forma medieval dels seus carrers i una sèrie d'elements als que cal fer referència per dibuixar l'urbanisme medieval de Montgai. Es tracta del castell, avui pràcticament desaparegut; l'església barroca, construïda sobre l'anterior romànica; el portal, situat entre la plaça Prat de la Riba i el carrer de l'església que tancava la població medieval; el carreró de l'església, convertit avui en un espai cultural i creatiu; el carreró de Cal Solé, situat avui dins d'aquesta casa; el carrer del Mig, estret i de fesomia medieval; el carrer del Forn, avui Pau Casals i que tancava part de la vila; el carrer de la Portalada; la casa del Delme; la capella de Sant Roc, avui desapareguda juntament amb el Fossar; i finalment, el Sitjar, del qual en resta una plaça nova amb vestigis de sitges. 

Àmbit del Castell Montgai d‘orígen islàmic

L'existència d'un castell a la població de Montgai apareix documentada malgrat la seva desaparició, doncs és sabut que l'any 1050 va passar a mans de Ramon Berenguer I, compte de Barcelona. Avui, encara es poden observar parts de les seves parets que han passat a formar part de cases particulars. Es troba situat a la Plaça del Castell i segurament era la continuació d'una torre d'època andalusina. Malgrat que en aquesta època el castell solia ser l'element constructiu sobre el qual s'organitzava el terme, aquest no era el centre de l'urbanisme de Montgai. 

Antic circuit de motocròs

L'antiga Pedrera

Es troba davant del cementiri de Montgai.

Circuit del Cluet

Document Actions