Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Església de Nostra Senyora de l’Assumpció Església de Santa Maria de Butsènit

L'església de Butsènit, lleugerament aïllada de les cases del poble, és una obra de 1748 i d'estil barroc. No obstant, l'església apareix esmentada ja al segle XII sota el domini de la canònica d'Àger. És possible que sigui inclús anterior, del segle XI, moment en què es fa referència al castell de la població. El poble de Butsènit degué ser conquerit abans de 1084, any en què es té constància documental que en Ramon Gombau, cavaller d'Ermengol IV d'Urgell, va prendre el castell de Butsènit com a base per repoblar Penelles. El 1415 Poblet adquirí la plena jurisdicció del castell o poble de Butsènit.

El temple presenta una planta basilical en tres naus, un campanar a la part esquerra de la façana i uns carreus irregulars i poc treballats que la formen. La porta de la façana principal és en arc de mig punt i emmarcada en pilastres. Damunt, s'hi troba un frontó que presenta volutes, entre les quals s'hi situa una finestra amb un arc poc pronunciat. A la part superior de l'edifici hi ha un frontispici triangular que conté, al mig, un rosetó circular. 

L'interior destaca, sobretot, per la presència d'unes pintures d'estil barroc descobertes recentment. Es tracta d'una escena on apareixen representats l'arcàngel Sant Miquel, Sant Nicolau (patró de la localitat), Sant Antoni de Pàdua amb l'infant Jesús i Sant Joan de la Creu. 

P1010209.JPG

P1010424.JPG

Document Actions